Günümüzün dünya devi, çağımızın bilgesi Google. Google nedir? Ne değildir? Nerede ve ne zaman kuruldu? Google’ın kurucusu kim ya da kimlerdir? İşte sizlere Dünya devi Google’ın kısaca tarihçesi ve özeti.
Google’ın Kısa Tarihçesi
Google 4 Eylül 1998 yılında Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde iki üniversiteli genç tarafından kuruldu. İlk kurulum zamanlarında Yahoo’dan yatırım isteyen üniversiteli gençler olumsuz yanıt alınca başka yöntemler deneyerek günümüz başarısını elde etmiştir. Çok kısa sürede ciddi büyüme sağlayan bu platform: Youtube, ITA Yazılım, Admob, Motorola… Daha birçoğu bugün Google tarafından satın alınmıştır. (Zannediyorum ki bu gelişmelerden sonra Yahoo’nun sahibi başını taştan taşa vuruyordur.)
Gelişen Google
Bu kadar gelişen ve büyüyen bir girişim artık her telefonun vazgeçilmezi halini almıştır. Bugün navigasyondan, sanal markete kadar birçok hizmet sağ olsun Google tarafından karşılanmaktadır. Bu hizmetler elbette çok ciddi uğraşlar sonucu ortaya çıkmıştır ama kimse karşılığını almadığı işi yapmaz değil mi? Bunu nasıl mı anlayacağız, şöyle ki: Google 2017 senesinin cirosunun 110 Milyar Dolar olduğunu açıkladı…
Google nasıl bu kadar çok para kazanıyor, kazandırıyor?
Bu sistemi oluşturan hatırı sayılır parçalardan bir tanesi reklamcılıktır. Bugün İnternet’te gördüğünüz (Google, Youtube…) reklamların abartısız %99’u Google şirketine aittir. Yani siz her reklam görüp “Üüüff! Bu ne ya bıktım.” Dediğiniz her saniye Google bu iş üzerinden milyar dolarları götürmektedir. Hayır, birde adamlar olayı o kadar sağlam organize etmiş ki; sizin hangi aramayı yaptığınız üzerinden çerez dediğimiz sistemi kullanarak dikkatinizi çekecek, lazım olan reklamları göstermektedir. Durum böyle olunca ister istemez reklama tıklayıp konu üzerinde sizi daha fazla araştırmaya teşvik etmekte, reklama tıkladığınızda reklam verenler sayesinde Google daha çok kazanmaktadır. Sadece internet siteleri ve Youtube’den farklı olarak indirdiğimiz ücretsiz uygulamaların içerisinde de bu tarz reklamlar ekleyerek bu sefer kazanma noktasını genişletiyor, (oyunu ücretsiz indiren oyuncu kazanıyor. Oyunu yazan kişi reklamlardan kazanıyor. Google reklam verenden kazanıyor. Reklam verende reklamı sayesinde daha fazla kişiye ulaşarak kazanıyor. ) Her tarafı kârlı sistem kısacası.
İşte bu yüzden we love google diyoruz 🙂