Türk video izleme platformu neden yok? Youtube neden en çok izlenen video platformu? Youtube benzeri Türk siteler var mı? Sorularınıza cevap bulabileceğiniz bir yazı ile karşınızdayız. Bu yazımızda Türk video izleme platformlarından ve dünya geneli video izleme platformları hakkında bilgi vereceğiz.
Ülkemizin geri kaldığı konulardan bir tanesi de teknolojidir. Maalesef kullandığımız tüm teknolojik aletler yabancı menşeli olduğu gibi bu teknolojik aletlerin içerisindeki yazılımlarda yabancılara aittir. Youtube, Facebook, Instagram, Twitter… Bu uygulamalar alanlarının lideri konumundadırlar.
Dünyanın En Çok İzlenen Video Paylaşım Platformu
Youtube’ı ele alalım. Youtube, günümüzde Dailymotion, İzlesene ’den daha çok tercih edilen bir video platformu. Bugün aklımıza bir video gelse ya da arkadaşlarımızın önerdiği film veya videoları hiç şüphesiz Youtube’den aratırız. Çünkü biliriz ki söz konusu video Youtube de yoksa başka platformlarda da yoktur. Peki, neden böyle söyleriz? Çünkü Youtube 2005 yılında kurularak alanının en önde atılımını yapmıştır. Maalesef ülkemizde bu tarz bir platform yapma fikri 2006 yılında gelmiş olup Youtube kadar bir yatırım alamayıp dünya çapında kendini geliştirememiştir. Yeni fikirlere öncülük etmezsek, sürekli ortaya çıkan yeni projelere benzer projeler yaparsak acı verici ama hiç teknoloji konusunda gelişim göstermek mümkün değil.
Yabancılardan Neyimiz Eksik?
Neden Google’yi iki Türk değil de iki yabancı yaptı. Neden Youtube’yi üç Türk değil de üç PayPal çalışanı yaptı. Neden ortaya yeni şeyler çıkartmak yerine olan şeyleri ülkemize uyarlıyoruz.
Uyarlamalar ile yol katetmeye çalışmak
Burada sürekli başkasından işler bekleyerek yol almayı planlayan bir gençlik söz konusu. Zaten birisi yapar bana mı kalmış ki diye düşünen, yaptığı şey sadece mevcudu tüketmek olup hiçbir şey üretmeyen gençliğimiz bu ülkeyi ilelebet payidar kılabilir mi? Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkartabilir mi? Bugün her dakika kin besleyerek yaşadığımız ve aklınca boykot ettiğimiz Amerika’da bulunan Youtube’nin yıllık geliri 100 milyarı aşmışken, ülkemizin 2018 yıllık bütçesi 756 milyar Türk Lirasına ulaşmıştır. İşte bizler sadece ufak şeylerin peşine düşmüşken düşman diye boykot ettiğimiz ülkeler sanal uygulamalarıyla ülkemizin milli gelirine ulaşmış hatta Amerika’daki tüm sosyal medya uygulamalarının gelirini toplayınca Türkiye’yi ne kadar geçtiğini göreceksiniz.
Görüldüğü üzere Youtube’ın ne denli güçlü olduğunu, sayfalarca kodların onlarca fabrikadan evla olduğunu söylemek mümkündür. Burada gençlerimize düşen yazılımın her dakika geliştiği ve önem kazandığı dönemimizde yazılım projeleri geliştirerek ülkemize, milletimize katkı sağlayacak işler yapmasıdır. Bu yepyeni bir proje olacağı gibi olan projelerin daha gelişmişini hayata geçirerek sağlanması mümkündür.